- De Russische roebel bereikte deze week het laagste niveau in een jaar tijd
- De koers van de Russische munt wordt gedrukt door berichten dat Shell een uitbetaling van ongeveer 95 miljard roebel krijgt, die het energieconcern kan omwisselen voor euro’s en dollars.
- Gelet op de beperkte handel in de roebel kunnen grote valutatransacties de markt beïnvloeden.
- Lees ook: Rusland zou de beruchte Wagner Group willen vervangen voor een ander huurlingenleger waar Moskou meer grip op heeft, aldus Britse inlichtingendiensten
Berichten dat energiemaatschappij Shell een bedrag van bijna 95 miljard roebel ontvangt van de Russische staat, hebben ervoor gezorgd dat de koers van de roebel deze week sterk is gedaald.
De Russische valuta doorkruiste zelfs de psychologische grens van 80 roebel per dollar. Vrijdag noteerde de Russische munt op 81,8 roebel per dollar. Voor een euro kreeg je 88,9 roebel. Het gaat om de laagste stand sinds april 2022.
De Russische krant Kommersant meldde eerder deze week dat president Vladimir Poetin toestemming heeft gegeven om 94,8 miljard roebel (omgerekend 1,1 miljard euro) over te maken aan Shell. Dit is een vergoeding voor het aandeel van de Britse energiemaatschappij in het grote Russische olie- en gasproject Sakhalin-2, waarvan Shell 27,5 procent in handen had voorafgaand aan de oorlog in Oekraïne.
Vorig jaar besloot Poetin per decreet dat alle rechten in het winningsproject overgingen naar een nieuwe Russische onderneming. Shell bleef in eerste instantie achter met lege handen, maar zou volgens het bericht van Kommersant alsnog uitgekocht worden.
Roebel onder druk
"Het transactieproces is ondoorzichtig", vertelt analist Dmitry Polevoy van vermogensbeheerder Locko-Invest aan persbureau Bloomberg. "Nu er relatief weinig wordt gehandeld in roebels, leidt het nieuws rondom Shell ertoe dat de beweeglijkheid van de roebel toeneemt."
Toen de oorlog in Oekraïne vorig jaar uitbrak, zakte de roebel aanvankelijk flink weg. In reactie hierop besloot Moskou dat buitenlandse bedrijven die Russische beleggingen willen verkopen, daar eerst toestemming voor moeten vragen. Ondanks zware sancties tegen Rusland, leefde de roebel in de zomer van 2022 op vanwege de robuuste energie-export naar bondgenoten als India en China.
Uiteindelijk stokte de opleving van de Russische munt en begon die vanaf oktober 2022 weer aan waarde in te leveren. Dat kwam doordat handelspartners van Rusland fikse kortingen op Russische energie begonnen te eisen en vanuit Rusland de vraag naar dollars weer toenam.
Buitenlandse bedrijven verkopen Russische bezittingen
Ondertussen blijft Rusland last houden van kapitaaluitstroom. Volgens persbureau Bloomberg verkochten vertrekkende, westerse bedrijven vorig jaar tussen de 15 en 20 miljard dollar aan bezittingen in Rusland. Dit heeft ervoor gezorgd dat Moskou op allerhande manieren probeert om de uitstroom van buitenlandse valuta te beperken.
De Russische tak van de Oostenrijkse Raiffeisen Bank International kreeg deze week een verbod voor overboekingen van dollars naar het buitenland door consumenten.
De schaarste aan dollars in Rusland heeft ervoor gezorgd dat de Chinese yuan is uitgegroeid tot de valuta waar in Rusland het meest in wordt gehandeld. De internationale sancties tegen Moskou hebben het zeer lastig gemaakt gemaakt voor Russische bedrijven om nog in dollars te handelen.